Bilindiği gibi Windows 10, 29 Temmuz 2015’de kullanıma sunuluyor. Microsoft‘un Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarına 1 yıl boyunca ücretsiz geçiş yapma imkânı verdiği bu yeni işletim sistemini sizler için detaylı olarak inceledik. Bu inceleme ile Windows 10 ile ilgili aklınıza takılan pek çok soruya cevap bulacaksınız.
Giriş
Windows 10 indir türkçe, Microsoft’un emektar işletim sistemi Windows’un en yeni sürümüdür. (Pek çok haber Windows 10’un Microsoft tarafından çıkarılacak son işletim sistemi olacağını söylüyor.)
Selefi Windows 8, pek çok pazarlama girişimine, Windows 8.1 iyileştirmelerine rağmen bir türlü Windows 7‘nin başarısını gösteremedi. Bunun sebebi Windows 8’in yılların alışkanlıklarını bir anda yıkmaya çalışması ve kullanıcılara tasarımsal anlamda “Yabancı bir yerlerde dolaştıklarını” hissettirmesiydi. Uzun yıllar Başlat Menüsü’nü sol altta görmeye alışmış olan kullanıcılara bir anda “Bak bu Metro arayüzü, biz yaptık, artık bunu kullanacaksın!” demek, üstüne üstlük “Windows 8.1 ile Başlat menüsünü geri getiriyoruz” deyip kullanıcılarla alay edercesine tek işlevi Metro arayüzünü açmak olan Windows 8 simgesini sol alta iliştirmek de çok büyük bir hataydı.
Neyse ki 2012 model Microsoft ile 2015 model Microsoft arasında oldukça büyük far var. En azından son zamanlarda gelen haberler (Windows 10’un kısmen ücretsiz olması, .NET platformunun Open Source (Açık Kaynak) olacak olması vs…) bunu gösteriyor. Bunda şirketin üst yönetiminin değişmesinin payı büyük. İnsanların Windows’dan başka işletim sistemlerini (OS X, Linux, Android gibi) seçebilecekleri, dünyada sadece kendilerinin olmadığı gerçeklerini anladığını gösteren bir yönetim kadrosu iş başına geldi.
Microsoft, “Windows’un Geleceği” dediği Windows 10’un tüm platformların ortak işletim sistemi olacağına inanıyor. Android gibi, Windows 10’un gücünün de geliştiriciler ile arasında kuracağı sıkı bağdan geleceğini düşünüyor. Bu açıdan baktığımızda Microsoft, bağımsız geliştiricilerin işletim sistemleri için ne kadar önemli olduğunun da farkına varmış görünüyor.
Windows 10’un 32 Bit ve 64 Bit PC’ler için tek bir işletim sistemi olmasının sebebi de bu. Windows 10 kişisel bilgisayarlar dışında, küçük tabletler ve telefonlar için ARM platformunda da çalışacak.
Evrensel uygulamalar, sadece kişisel bilgisayarlarda değil, aynı zamanda Windows 10 Phones, IoT cihazları için Windows 10 ve XBOX platformlarında da çalışacak. Bu sayede bilgisayarınızda kullandığınız bir uygulamayı telefonunuzda da kullanabileceksiniz ve tüm Windows 10 cihazlarınız birbiriyle senkronize çalışacak (Burada Apple örnek alınmış diyebiliriz).
Son olarak Windows 10’un, ataları olan Windows 8, 7, Vista ve XP gibi Windows NT ailesinin bir parçası olduğunu belirtelim.
Crack windows 10 ücretsiz indir Kullanımı
Bu incelemeyi Windows 10 Insider olarak hazırlıyoruz. Şu an kullandığımız yapı, Windows 10 Build 10159. Henüz nihai sürüm olmamasına ve her geçen gün geliştirilmesine rağmen Windows 10’un oldukça stabil, hızlı ve kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı sorunlar da mevcut fakat Microsoft, sorunlara çok hızlı bir şekilde müdahale ediyor. 1 hafta içinde 3 ayrı güncelleme yayınladı ve pek çok iyileştirmeye gitti. Bu durum Windows kullanıcısı olarak bizleri memnun ediyor.
Windows 10’un, 190 ülkede ve 111 ayrı dilde kullanıma sunulacağını da belirtelim. Tabii ki aralarında Türkçe de olacak.
Windows 10’a Yükseltme
Burada Windows 10’a yükseltme konusuna genel anlamda değindik. Detaylı anlatım için Windows 7’den Windows 10’a yükseltme ve Windows 8’den Windows 10’a yükseltme başlıklarına sahip ayrı bir yazı yayınladık. Bu yazı, olabildiğince detaylı ve sadece adımları takip ederek yükseltmeyi yapabileceğiniz kadar açık bir şekilde hazırlandı. Yükseltme işleminin nasıl yapılacağını öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ilgili makalemize ulaşabilirsiniz.
Windows 8.1, 8 ve Windows 7’den Windows 10’a Yükseltme
Yazının başında da bahsettiğimiz gibi Windows 8.1, Windows 7 ve Windows Phone 8.1 kullanıcıları, 1 yıl boyunca Windows 10’a ücretsiz geçiş yapabilecekler. Bu süre içinde Windows 10’a ücretsiz geçiş yapan kullanıcılar, ömür boyu (veya Microsoft’un da dediği gibi “Cihazın kullanılabilir ömrü kadar“) kullanabilecekleri Windows 10 lisansına sahip olacaklar. Bazı kullanıcılarımızın aklına “Format attığımda ücretsiz sahip olduğum Windows 10 lisansım kaybolacak mı?” gibi sorular gelebilir. Merak etmeyin, lisansınız tek kurulumluk değil. Format attığınızda da aynı lisans anahtarını kullanabilirsiniz. Yani tekrar satın almanız gerekmez.
Eğer Windows 7 kullanıcısıysanız bilgisayarınızın bazı sistem gereksinimlerini karşılıyor olması gerek. Windows 10, Windows 8.1 ile aynı sistem gereksinimlerine sahip olduğu için Windows 8.1 kullanıcıları zaten Windows 10’u sorunsuz kullanabilecekler.
Windows 10’a Yükseltme için Minimum Sistem Gereksinimleri
1 Gigahertz (GHz) ya da daha yüksek hıza sahip bir işlemci
32 Bit sistemler için 1 GB, 64 Bit sistemler için 2 GB ve üzeri RAM
16 GB boş sabit disk (hard disk) alanı
DirectX 9 destekli ekran kartı
Microsoft hesabı
Eğer sisteminiz gerekli şartları sağlıyorsa, bildirim alanınıza (Saat ve tarihin olduğu alan) “Windows 10’u Alın (Bilinen adıyla Windows 10 Rezervasyon)” başlıklı simge gelmiş olmalı. Eğer gerekli şartları sağladığınız halde rezervasyon simgeniz gelmediyse buradaki yazımızı okuyarak nasıl getireceğinizi öğrenebilirsiniz. Windows 10 rezervasyon simgesine tıklayarak Get Windows 10 App (GWX)‘i çalıştırabilir ve rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Rezervasyonu nasıl yapacağınızı öğrenmek için de buradaki yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Windows 10 rezervasyonunu yaptırdığınızda artık ücretsiz yükseltme bildirimini beklemelisiniz. Bu bildirim Windows üzerinden ya da rezervasyon sırasında vermiş olduğunuz e-posta adresiniz üzerinden yapılabilir.
Windows 10 Çıkış Tarihi
Daha önce “Windows 10’un Çıkış Tarihi Resmileşti” başlıklı haberimizde de belirttiğimiz gibi Windows 10, 29 Temmuz’da, 190 ülkede ve 111 dil desteğiyle kullanıma açılacak.
Microsoft’un açıkladığı yol haritasına göre, Windows 10, önce masaüstü (Desktop) ve dizüstü bilgisayarlar (Laptop) için, daha sonra da telefonlar, XBOX One, Raspberry Pi ve Arduino cihazlar ve HoloLens‘ler için kullanıma sunulacak.
Windows 10 Sürümleri (Versiyonları)
Windows 10, 7 farklı sürümle gelecek. Bunlar;
IoT (Internet of Things ya da Nesnelerin interneti (Raspberry Pi, Arduino gibi cihazlar için olan sürüm))
Mobile (Mobil, yani telefonlar ve tabletler için olan sürüm)
Home (Ev tipi Dizüstü (Laptop) ve Masaüstü (Desktop) kullanıcıları için)
Enterprise (İş tipi Dizüstü (Laptop) ve Masaüstü (Desktop) kullanıcıları için)
Professional (Profesyonel Dizüstü (Laptop) ve Masaüstü (Desktop) kullanıcıları için)
Windows 10’a Ücretsiz Yükseltme Teklifinden Faydalanamayacak Windows Sürümleri
Yukarıdaki tablolarda bulunan Windows 7, Windows 8 ve Windows Phone 8 kullanıcıları ücretsiz olarak Windows 10’a yükseltme yapabilecek. Fakat Microsoft, bazı Windows sürümlerini bu teklifin dışında bıraktı. Maalesef aşağıdaki listede bulunan Windows kullanıcıları ücretsiz yükseltmeden faydalanamayacak.
Windows XP
Windows Vista
Windows 7 Enterprise
Windows 8/8.1 Enterprise
Windows RT/RT 8.1
Windows 10’da Öne Çıkan Yenilikler, Kullanıcı Arayüzü ve Uygulamalar
Yeniden Tasarlanan Kullanıcı Arayüzü
Windows 8’e soğuk bakan kullanıcılar için iyi haber, Windows 10, kullanım açısından Windows 7’ye oldukça benziyor. Windows 8 ile birlikte kaybettiğimiz, Windows 8.1 ile geleceğini düşündüğümüz başlat menüsü, Windows 10 ile birlikte geri geliyor. Üstelik Windows 8’de bulunan Metro arayüzünün avantajlarını da yanında getiriyor. Metro arayüzünde bulunan canlı kutucukları başlat menüsüne ekleyebiliyor, dilediğiniz gibi boyutlandırabiliyorsunuz. Windows 8 ile birlikte gelen, fare imlecini ekranın sağ alt ya da sol üst köşesine konumlandırdığınızda ortaya çıkan kutucuklara da veda ediyoruz. Hatırlayacağınız gibi pek çok şikayet alan bu kutucuklar kapatılamıyordu. Windows 10 ile birlikte tamamen kurtuluyoruz :)
Action Center (İşlem Merkezi)
Action Center ya da Türkçe adıyla İşlem Merkezi, tüm Windows ayarlarına ve bildirimlerine ulaşabileceğiniz bir panel. Bu paneli, görev çubuğunda bulunan bildirimler alanında (Tarih ve saatin bulunduğu alan) bulabilirsiniz. İşlem Merkezini başlattığınızda, ekranın sağında tam boy olarak konumlanır.
İşlem Merkezinin sağ alt kısmında bulunan Hızlı İşlemler alanı, iOS ve Android‘de standart olarak gelen Bluetooth açma – kapama, Wi-Fi açma – kapama ve konum geçişi gibi özellikleri Windows 10’a kazandırıyor.
Yukarıdaki resimde de göreceğiniz gibi, uygulama bildirimleri daha açıklayıcı hale gelmiş.
Tablet modunda Ayarlar penceresini açmak için Başlat Menüsü‘ne alternatif olarak bu alanı kullanabilirsiniz. Ayrıca bu alan, Bluetooth hoparlör ve benzer cihazlara bağlantı için de kullanılabilir.
Eğer bildirim alanındaki bildirimleri kapatmak isterseniz “Quiet hours” ya da Türkçesiyle “Sessiz Saatler” özelliğini kullanabilirsiniz. Ya da tamamını kapatmak yerine hangi uygulamalardan bildirim almak istediğinizi, hangilerinden gelen bildirimleri gizlemek istediğinizi de belirleyebilirsiniz. Bu sayede rahatsız edici bildirimlerden kurtulurken ihtiyacınız olan bildirimleri de kaybetmemiş olursunuz.
Bildirimlerin üzerine tıklayarak ya da dokunarak bildirim ile ilgili detayları görebilirsiniz. Bildirimleri kapatmak için ise “X” butonuna tıklamak ya da dokunmatik ekranınızda sağa doğru hızlı bir şekilde kaydırmak yeterli. Eğer tüm bildirimleri temizlemek isterseniz “Clear All (Tümünü Temizle)” bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Hatırlanacağı gibi bildirimler, Windows 8’de, sol üst köşede görünüyordu. Windows 10 ile birlikte bildirim konumu sağ alt’a alınmış. Bildirimler, Windows 8’den önceki sürümlerde de sağ altta çıktığı için buna alışmak zor olmuştu. Tekrar sağ alt’a alınması mantıklı olmuş.
Start Menu (Başlat Menüsü)
Windows 8 ile kaybolan Başlat Menüsünün, Windows 10 ile birlikte geri geldiğini yukarıda belirtmiştik. Peki, Microsoft’un dayatmacı tutumundan vazgeçmesine sebep olan neydi? Kullanıcıların, bu dayatmacı tutuma kararlı bir şekilde karşı durması, Microsoft’un tüm çabalarına rağmen Windows 8’in beklenen kullanıcı sayısına ulaşamaması ve Windows 7’yi tahtından edememesi. Hatta Windows 8 kullanıcılarının bile 3. parti uygulamalar ile başlat menüsünü geri getirmeye çalışması. Tüm bunlar Microsoft için ders çıkarılması gereken tepkilerdi. Microsoft da bu dersi çıkararak Başlat Menüsünü geri getirmeye karar verdi.
Üstelik Windows 10’un Başlat Menüsü Windows 7’de bulunandan çok daha fonksiyonel ve daha güzel bir görünüme sahip. Windows 8’in Metro Arayüzünün iyi özelliklerini de kendi bünyesinde barındırıyor. Bu sayede hem alışık olduğumuz menüye sahip oluyoruz hem de Metro Arayüzünün fonksiyonelliğine.
Yeni Başlat Menüsünde, Canlı Kutucukları (Live Tiles) aşağı kaydırabiliyor, boyutlandırabiliyor, gruplandırabiliyor ve yeniden adlandırabiliyorsunuz. Aynı zamanda Başlat Menüsünün bizzat kendisini de boyutlandırabiliyorsunuz.
Başlat Menüsünde bulunan Güç düğmesine tıkladığınızda Kapat, Yeniden Başlat ve Uyku komutlarının bulunduğu yeni bir menü açılıyor. Bu menüden bilgisayarınızın güç işlemlerini gerçekleştirebiliyoruz. Windows 8’deki gibi Kilitle ve Oturumu Kapat komutları için Başlat Menüsünde bulunan Hesap Resminizin üstüne tıklamanız gerekiyor.
Klavyenizde bulunan “Windows” tuşuna basarak doğrudan arama metnini girebiliyor ve bilgisayarınızda arama yapabiliyorsunuz. Ayrıca Başlat Menüsünün içinde Arama Kutucuğu da bulunuyor. Arama yapabilmek için her iki yöntemi de kullanabiliyorsunuz.
Taskbar (Görev Çubuğu)
Görev Çubuğu çok fazla değişmemiş. Önceki Windows sürümlerinden farklı olarak; açık olan uygulamalar, altına renkli çizgi eklenerek vurgulanmış. Bu sayede açık olan uygulamaları kolayca ayırt edebiliyorsunuz.
Görev Çubuğunun diğer ucunda bulunan Bildirim Alanı, İşlem Merkezinin gelişiyle basitleştirilmiş. Uygulama simgeleri daha önceki sürümlerde de olduğu gibi, fare ile üstüne gelindiğinde açılan önizleme pencerelerine sahip. Bu simgelerin sırası sürükle – bırak yöntemi ile değiştirilebiliyor.
Takvim de yenilenmiş. Görebilmek için saatin üzerine tıklamanız yeterli.
Windows logosuna sağ tıkladığınızda Güç Seçenekleri ve diğer sistem seçeneklerinin bulunduğu menü de korunmuş.
File Explorer (Dosya Gezgini)
Dosya Gezgini biraz makyajlanmış. Artık sık kullandığınız klasörleri Hızlı Erişim Alanına sabitleyebiliyorsunuz. Dosya Gezgini açılış sayfasında, sık kullanılan klasörleri ve en son kullanılan dosyaları görebiliyorsunuz. Bu yenilik erişilebilirlik açısından oldukça faydalı olmuş.
İstediğiniz klasörlerin üzerinde sağ tıklayıp “Hızlı Erişime Ekle” komutunu uygulayabilir ve Hızlı Erişim alanına ekleyebilirsiniz.
Windows 10 Dosya Gezgini Açılış Sayfası (Home Page) Görünümü
Ekim 2014’de yayınlanan ilk Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümünden beri simgelerde (ikonlarda) pek çok değişiklik oldu (Geri Dönüşüm Kutusu gibi). Temel simgelerin Windows 8 ve 7’den farklı olduğunu göreceksiniz.
Sağ tıklama menüsünü kullanmanıza gerek kalmadan, pencerenin üstünde bulunan şeridi kullanarak pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Eski Windows 8 Paylaş logosu artık tüm uygulamalardan dosya paylaşımı için kullanılıyor. Bu buton ile Dosya Gezginindeki bir dosyayı e-posta ile paylaşabilir ya da bir zip dosyasına ekleyebilirsiniz.
Windows 10’da Dosya Paylaşımı
Beklendiği gibi Dosya Gezgini içine One Drive da dahil edildi. One Drive, Windows 10’un ayrılmaz bir parçası olsa da göz ardı edebilir ve Windows 10’u mutlu bir şekilde kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder